Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt a lansat consultări pentru desemnarea unui prim-ministru, care să formeze un nou Guvern. Printre personalităţile consultate figurează şi fostul premier al regimului Mubarak, Kamal al-Ganzouri. Între timp, protestele din Piaţa Tahrir s-au reluat vineri, 25 noiembrie.
Egiptul se pregăteşte pentru primele alegeri parlamentare libere, de la căderea regimului condus de Hosni Mubarak, în 11 februarie. Scrutinul va avea loc luni, 28 noiembrie.
Mai multe partide politice şi-au suspendat campania electorală, din cauza violenţelor între manifestanţi şi forţele de ordine. În ciuda confruntărilor sângeroase de stradă, armata asigură că alegerile parlamentare din Egipt vor începe luni.
Confuzie pe scena politică de la Cairo, în privinţa viitorului prim-ministru
După ce a anunţat numele mai multor personalităţi în cursul zilei de joi, presa egipteană privată a început să dea mai multă atenţie unui nume: Kamal al-Ganzouri. Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, un prezentator al postului public de televiziune a confirmat că fostul premier al lui Hosni Mubarak a fost desemnat prim-ministru. Apoi, un corespondent din Piaţa Tahrir a luat "pulsul" manifestanţilor, pentru a afla ce părere au despre această nominalizare: "O alegere foarte proastă!". La nici o jumătate de oră, însă, prezentatorul a spus că de fapt ştirea nu a fost confirmată oficial.
Cum se explică această manevră a unui post de stat, supranumit "vocea stăpânului", care de obicei nu publică nici o ştire, fără aprobarea autorităţilor militare egiptene? Este un balon de sondare a opiniei publice, înaintea unei mari manifestaţii prevăzute pentru vineri în Piaţa Tahrir, cred experţii.
Alte personalităţi nu au acceptat nominalizarea pentru postul de premier în Egipt, ca să nu fie simpli şefi de Cabinet, care primesc ordine de la