Avem o tara frumoasa, cu ape repezi, ideale pentru producerea de energie verde. E o afacere care prinde contur si la noi, dar care tipic romaneste, distruge ecosistemul. In goana dupa profituri uriase, investitorii isi bat joc de natura in rezervatiile naturale: sapa in albiile raurilor, in vreme ce autoritatile se fac ca nu observa.
Cum pretuim ce avem? Cu lucrari haotice, cu santiere iesite din litera proiectului, care invadeaza violent locuri neatinse de mii de ani. O tara intreaga e cuprinsa de frenezia construirii de microhidrocentrale. 3.400 de rauri, din cele 4.011 existente in tara noastra risca sa fie distruse in numele unor afaceri cu profituri de zeci de milioane de euro, care sapa in inima unor rezervatii naturale. Un intreg ecosistem distrus, culmea, in numele energiei verzi.
In acest moment 34 de rauri, din zone protejate, sunt deja sub greutatea utilajelor. Muntii Carpati au fost cuprinsi in totalitate de febra amenajarii de hidrocentrale. Un tavalug de investitii incorseteaza raurile repezi de o parte si de alta a Transfagarasanului. Departe de civilizatie, in spatele versantilor, se revarsa abuziv lucrari dezastruoase. Asa arata, in varianta autohtona, producerea de energie alternativa.
17 Septembrie 2011. Sintem in Muntii Fagaras, intr-o rezervatie naturala protejata. Aici in sanul naturii, 10 microhidrocentrale vor fi ridicate pe 3 rauri: Capra, Buda si Otic. Un megaproiect inceput in forta in nordul judetului Arges, pentru care investitorii sunt blindati cu avize. Un dosar "beton" mai solid ca o stanca, o lucrare legala in acte care insa afecteaza iremediabil o intreaga rezervatie.
In amonte de santiere e liniste. Privind in jur ai spune ca esti in paradis. Natura in stare pura, neatinsa de mana omului. La doar cativa kilometri mai jos, dezastru. Cadrul de poveste cu apa cristalina, dispare brusc sub senile si cupe de exca