Cancelarul german Angela Merkel, reprezentantul celei mai mari economii europene, a atacat virulent planul Uniunii Europene pentru crearea de obligaţiuni comune pentru zona euro, în ochii multor economişti singura soluţie viabilă prin care uniunea monetară poate fi scoasă din criza datoriilor suverane.
"Găsesc că este extrem de nepotrivit că executivul european sugerează diferite opţiuni pentru eurobonduri. Este ca şi cum ei ar spune că putem depăşi problemele ridicate de structura uniunii monetare prin colectivizarea datoriei. Este exact ceea ce nu va funcţiona", a declarat Merkel, citată de publicaţia britanică The Telegraph.
Germania se opune cu înverşunare unui sistem de eurobonduri al UE deoarece se teme că astfel îi vor creşte costurile de finanţare în condiţiile în care datoriile statelor din zona euro sunt colectivizate, iar riscurile împărţite între toţi membrii.
Atacul Germaniei vine în contextul în care efectul de contagiune al crizei datoriilor pare să fi atins şi Germania, inima zonei euro. Berlinul a fost nevoit să retragă miercuri o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni scadente la zece ani din cauza nervozităţii pe pieţele financiare, reuşind să plaseze titluri de numai 3,6 mld. euro, reprezentând circa 60% din totalul de 6 mld. euro vizat, la un randament de 1,98%. Analiştii consideră că licitaţia este "un dezastru total", notează The Guardian. Comisia Europeană a prezentat miercuri trei variante principale prin care ar putea fi create eurobondurile sau obligaţiunile "de stabilitate". "Comisia vrea să clarifice că orice mişcare spre introducerea obligaţiunilor de stabilitate ar fi fezabilă şi dezirabilă numai dacă ar avea loc o consolidare simultană, puternică a disciplinei bugetare la nivelul zonei euro", notează CE.
Cele trei opţiuni sunt înlocuirea totală a finanţării naţionale cu obligaţiuni de stabilitate