O femeie din trei este supusă unei forme de violenţă sau abuz sexual în timpul vieţii, în timp ce anual milioane de femei şi fete devin victime ale traficului de fiinţe umane, se arată într-un mesaj transmis de Comisia Europeană azi, de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, marcată la 25 noiembrie. La fiecare trei secunde o femeie este agresată fizic în Romania.
"Astăzi subliniem angajamentul nostru puternic de a combate violenţa împotriva femeilor. O femeie din trei suferă de o formă de violenţă sau abuz sexual în timpul vieţii. În fiecare an, milioane de femei şi fete devin victime ale traficului de fiinţe umane. Ele ajung să fie exploatate în industria sexuală şi împinse la sclavie domestică, la a fi mame surogat şi la căsătorii forţate. Această formă de sclavie afectează de asemenea sute de mii de femei în interiorul UE", se arată într-un mesaj comun transmis de înaltul reprezentant al UE pentru politică externe Catherine Ashton, comisarul european pentru dezvoltare Andris Piebalgs şi comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.
Cei trei oficiali ai CE notează că "UE şi-a întărit deja legislaţia pentru a combate traficul de fiinţe umane şi va continua să ofere un răspuns puternic şi neechivoc la această încălcare fundamentală a drepturilor femeilor".
Româncele rabdă bătăile fiindcă nu au alterantive
În România, protecţia pentru femeile abuzate este aproape inexistentă. "La nivelul ţării adaposturile pentru cazurile grave de agresiune fizică şi psihica pentru mame şi pentru copii pot fi numărate pe degete. Soluţia sprijinirii victimelor prin extragerea din cadrul familiei violente împreuna cu copiii lor, a acordarii de sprijin financiar şi juridic – adica ceea ce fac adăposturile – a fost singura soluţie practică ce a dat rezultate în lume, legislaţia, pedepsele pentru agres