Finanţarea statului devine o problemă tot mai dificilă în contextul actual, când pieţele financiare sunt cu nervii întinşi la maximum,iar costurile de finanţare, reprezentate de randamentele cerute de investitori la titlurile de stat cresc de la o zi la alta, odată cu de-acum faimoasele CDS-uri.
Guvernul are nevoie de bani pentru a putea plăti în continuare pensiile şi salariile, pentru a finanţa investiţiile în autostrăzi, şcoli şi spitale şi pentru a-şi achita vechile datorii, iar sursele de bani sunt tot mai puţine.
Băncile străine din România, care au dus greul finanţării statului în ultimii ani, îşi restrâng activitatea din cauză că nu mai primesc bani de la băncile-mamă. Investitorii străini, care au început să strâmbe din nas şi la bondurile Germaniei, nu se apropie de obligaţiunile româneşti dacă nu primesc randamente foarte mari. Cel mai bun exemplu e recenta încercare a Ministerului de Finanţe de a vinde obligaţiuni pe piaţa americană care a eşuat din cauză că investitorii americani au cerut randamente de peste 7%, pe care statul român nu este dispus să le plătească.
În aceste condiţii, statul are puţine opţiuni şi ar trebui să se îndrepte şi către populaţie sau către companiile locale pentru a strânge bani. Nu prin taxe şi impozite mai mari, ci vânzându-le titluri de stat.
Tot mai multe ţări europene se întorc către populaţie pentru a strânge bani. Cele mai recente exemple sunt Italia şi Belgia, care au lansat apeluri către cetăţeni să cumpere titluri de stat şi vor organiza emisiuni de obligaţiuni special dedicate persoanelor fizice.
"Statul nu prea are de ales, trebuie să-şi diversifice sursele de finanţare. Soluţia este în continuare ieşirea pe pieţele externe şi, dacă se poate, finanţarea internă. Pentru a atrage bani de la populaţie este nevoie însă ca investiţia în titluri de stat să fie popularizată printr-o campanie