Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, spune într-un interviu la RFI că băncile străine nu se vor retrage din România, pentru că aici este o piaţă "foarte bună". Preşedintele Traian Băsescu declara joi că dacă băncile europene se pregătesc să lase nefinanţată România, este "lipsă de fair play".
Reporter: Credeţi că se vor retrage unele bănci din România?
T.S.: Nu, categoric nu, pentru că România este o piaţă foarte bună pentru bănci! Au făcut ce-au vrut aici. Amintiţi-vă că la începutul anului 1990 nici un român nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai mulţi aveau un cont de economii la CEC. Deci băncile au intrat pe o piaţă complet virgină, din punct de vedere al serviciilor bancare şi au practicat în România fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi îndrăznit să le practice în ţările de unde au provenit băncile respective. Au făcut într-adevăr profituri foarte bune în România. Nu vor pleca de aici, pentru că România oferă în continuare oportunităţi bune de afaceri.
Stolojan e de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligaţiunile
Rep.: Germania, Franţa şi Italia sunt decise să garanteze "perenitatea euro", spunea joi la Strasbourg preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Există însă divergenţe în privinţa euroobligaţiunilor. Germania se teme că dacă ele vor fi emise în comun, nu va mai exista o presiune pe statele membre să-şi reducă datoriile. Sunteţi de acord cu acest argument?
T.S.: Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o ţară sau două ţări care nu au dorit să respecte o disciplină în gestiunea finanţelor publice, a bugetelor naţionale, să te apuci să construieşti o întreagă arhitectură dintr-aceasta instituţională la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o ţară sau alta. Au existat reguli, era Pactul de Stabilitate şi Creştere Economică, încălcat în