Tara noastra e mare/Are mii de furnale! Parca asa incepea un cantecel patriotic de pe vremea cand eram copii. Chiar daca versurile ar parea relativ fortate in acest moment, un adevar se desprinde din tot acest ‚patriotism tehnologic’. Iar acest adevar poate fi rezumat astfel: fostele state comuniste au pus un accent puternic pe dezvoltarea industriei.
Si dezvoltarea industriala trebuia sa aiba loc cat mai rapid si aproape cu orice pret! Chiar cu pretul unei poluari masive! Acest lucru se resimte si astazi. Multe din fostele tari comuniste sunt pe primele locuri la nivelul de poluare. Acesta este, de altfel, subiectul analizei de fata. Econtext va prezinta topul celor mai poluate state europene.
Care sunt tarile europene care au cel mai poluat aer! Agentul poluant la care ne referim este dioxiul de sulf. Pe scurt, subiectul acestei analize este acesta: care este gradul de poluare cu dioxid de sulf al statelor din Uniunea Europeana.
Dioxidul de sulf este un gaz incolor, toxic (evident!). El ia nastere prin arderea materialelor fosile, cum este carbunele, dar este prezent si in emisiile motoarelor care functioneaza cu motorina. Aceste procese duc la poluarea intensa a mediului, fiind cauza ploilor acide, care sunt o cauza centrala a distrugerii animalelor si vegetatiei. Ploile acide! Acum ca am facut cunostinta cu dioxidul de sulf, sa vedem si cine sunt victimele sale.
Cel mai poluat aer se afla in Polonia. Asadar, Polonia este pe prima pozitie in blocul comunitar la poluarea cu dioxid de sulf. Anul trecut, emisiile cu dioxid de sulf eliberate in aerul polonez au totalizat 861.311 tone. Urmeaza Bulgaria, cu un volum al emisiilor de 657.934 tone de oxizi de sulf. Iar pe a treia pozitie se plaseaza tara noastra. In aerul din Romania s-au eliberat anul trecut 459.868 de tone de dioxid de sulf. Da, Romania este pe locul trei in topul poluarii, este