Concluzia dezbaterii organizate de Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj" despre relansarea economiei este că „furculiţa şi cuţitul" sunt în mâinile Guvernului.
„Putem relansa economia fără susținerea IMM-urilor și fără crearea de locuri de muncă?" este întrebarea la care au încercat să răspundă, ieri, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi candidaţi la Primăria Cluj-Napoca. Evenimentul organizat de Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj" a avut loc în sala de conferințe a stadionului Cluj-Arena. Din dezbatere a reieşit că soluţiile pentru ieşirea din criză ar trebui în primul rând să vină în urma unor măsuri ale Guvernului.
Au dispărut 300.000 de firme
Grupul de iniţiativă Lobby pentru Cluj a făcut publică o scurtă analiză a situaţiei economice a României pe ultimii ani. „Măsurile anticriză, inițiate de guvernul Boc abia la începutul verii anului 2009 și continuate în 2010-2011 la comanda FMI-BM-Băncii Europene, au condus la dispariția a peste 300.000 intreprinderi mici și mijlocii (IMM) și la disponibilizarea a 630.000 de angajați. Astfel a crescut numărul șomerilor, a celor asistați social și a evazioniștilor fiscali, rata de ocupare a forței de muncă ajungând la cel mai jos nivel (58.8%) raportat la cel normal (70%), pe care îl înregistrează Germania în această perioadă critică", este una dintre concluziile analizei.
În Cluj există 17.409 IMM-uri, în condiţiile în care din 2009 numărul acestora a scăzut constant. În 2009, 7.000 de IMMuri şi-au sistat activitatea la Cluj.
Guvernul să facă
Sorin Jeflea, directorul regional OMNIASIG, a susţinut că în relaţia cu IMM-urile „statul ar trebui să plătească la timp atunci când comandă o lucrare şi să returneze TVA-ul la termen către firme". Unul dintre participanţi, deputatul independent Mircia Giurgiu s-a arătat nemulţumit de soluţiile pe care Guv