Combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) va menţine aproximativ 1.000 de angajaţi în şomaj tehnic şi în luna demebrie, după ce în ultimele patru luni un număr similar de salariaţi au fost în aceeaşi situaţie, din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru.
Compania a suspendat pentru perioada 15-30 noiembrie contractele de muncă pentru aproximativ 1.000 de angajaţi.
Salariaţii vizaţi fac parte atât din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea la Râmnicu Vâlcea, cât şi al celor care lucrează la divizia petrochimică din comuna Bradu, judeţul Argeş.
Pe durata suspendării contractelelor individuale de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.
Oltchim avea la sfârşitul lunii septembrie 3.470 de angajaţi. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital.
Potrivit celor mai recente raportări, compania germană PCC SE deţine 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
Combinatul chimic a consemnat pierderi de aproape 110 milioane lei (26 milioane euro) în al treilea trimestru, astfel că a încheiat primele nouă luni cu un rezultat negativ de 179,7 milioane lei (42,7 milioane euro).
În acelaşi timp, cifra de afaceri a crescut cu 38,3%, de la 909,1 milioane lei la 1,25 miliarde de lei.
Acţiunile Oltchim au urcat accelerat pe bursă în acest an, de la un preţ minim de 0,191 lei, până la un maxim istoric de 2,211 lei, atins în luna iulie. Creşterea a fost susţinută de discuţiile privind privatizarea companiei.
Ultimul transfer realizat joi cu titlurile Oltchim a fost încheiat la preţul de 1,385 lei pe unitate, în scădere cu 6,48%. Combinatul chim