Da, a răspuns 55% din publicul prezent la o dezbatere organizată în Canada
Paul Krugman: Oamenii se întreabă încă dacă SUA se vor înscrie în scenariul Japoniei, când în America lucrurile stau deja mult mai prost decât la începutul decadei pierdute nipone
Adversarii ipotezei respective spun că principalul neajuns al acesteia este faptul că ignoră "excepţionalismul american"
Revenirea economică greoaie după şocul financiar din 2008 şi persistenţa stresului din pieţe lasă deschisă întrebarea în ce măsură economia SUA se va înscrie pe aceeaşi traiectorie ca şi Japonia "decadei pierdute", dominată de stagnare şi şomaj ridicat. Problema a fost ridicată din nou la o dezbatere publică organizată la Toronto, în Canada, la care au participat personalităţi ale lumii financiare şi mediului universitar din America de Nord.
Cei care cred că SUA deja se află pe un astfel de parcurs negativ îşi argumentează punctul de vedere pe faptul că revenirea din recesiune este foarte anemică, în pofida dimensiunii stimulilor, copiind evoluţia din arhipelagul nipon. Procesul de achitare a datoriilor pe care îl are în faţă consumatorul american frânează cererea şi constituie un obstacol pentru orice fel de încercare de relansare economică mai consistentă. Randamentele coborâte ale titlurilor de stat americane transmit acelaşi mesaj pe care şi piaţa de bonduri din Japonia l-a lansat în urmă cu 15 ani: economia este în mod fundamental slabă.
Tabăra optimiştilor se bazează pe "excepţionalismul american" şi susţine că economia SUA se confruntă exclusiv cu o provocare legată de cerere, spre deosebire de Japonia, care concentrează probleme structurale mult mai adânci.
Cele două teze s-au aflat în atenţia publicului la cea de-a opta ediţie a dezbaterilor Munk. Inaugurate în 2008, acestea au loc de două ori pe an şi sunt organizate de Fundaţia Aurea, ale cărei ba