Păsările cresc rapid pentru că mănâncă permanent furaje cu minerale. Dorm doar o oră pe zi. Teoretic, hormonii sunt interzişi, iar antibioticele nu pot fi date înainte de sacrificare. Sursa: SHUTTERSTOCK
Scadalul din Germania, unde s-a demonstrat că majoritatea puilor crescuţi industrial sunt îndopaţi cu antibiotice, readuce în discuţie modul în care sunt crescuţi aceştia.
În prezent, puii de carne cresc în greutate de două ori mai repede decât acum 20 de ani, ajungând să cântărească 1,5- 2 kg în 42 de zile în loc de 80. Sunt păsările cu cea mai rapidă rată de creştere de pe planetă. Îşi măresc greutatea de 60 de ori într-o lună, pentru că ciugulesc permanent şi dorm doar o oră pe noapte.
Un fermier descrie pas cu pas procesul creşterii uriaşilor înaripaţi, iar nutriţioniştii analizează cât este de sănătoasă carnea puilor crescuţi pe repede înainte.
Puiul face "muşchi" cu furaje proteice
Puii cântăresc iniţial 30-50 de grame. În două-trei săptămâni ajung la 1 kg. În următoarele trei săptămâni îşi dublează greutatea şi sunt gata de tăiere. Sunt sacrificaţi, în general, după şase săptămâni, însă puii pentru rotisor sunt tăiaţi şi mai devreme, la 29-30 de zile. În fermele româneşti, păsările sunt ţinute în baterii, la temperaturi de 20-34 de grade Celsius, iluminate artificial.
Există mai multe rase de pui "gigant": pentru pulpe şi pentru piept. Nu sunt hrăniţi cu grăunţe simple ca cei de curte, ci cu furaje combinate, pe bază de cereale, proteine de soia (fulfat de soia), seminţe de floarea-soarelui, îmbo găţite cu minerale (calciu, fosfor, magneziu) şi vitamine.
Administrarea hormonilor de creştere este interzisă, iar antibioticele se administrează doar în perioade de stres (în timp ce sunt transportaţi de la incubator în hale) sau în cazul unor boli.
"Acest lucru nu ne pune în per