Încă o veste proastă pentru România: Olanda este decisă să blocheze admiterea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen până când cele două state ale Uniunii Europene o vor convinge că fac progrese în combaterea corupţiei. Prin urmare, nici o posibilitate de a debloca dosarul aderării nu se întrevede, cel puţin pentru moment.
Ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, spune la Bruxelles că nu are sens ca discuţia să mai fie redeschisă până în februarie. Atunci se va constata dacă România combate activ corupţia sau nu, prin raportul Comisiei Europene, mai spune oficialul olandez.
În acest caz, ambasadorii statelor membre au decis ca problema să mai fie discutată la nivel ministerial în decembrie.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:
Ambasadorii au decis să pună acest subiect pe agenda miniştrilor de interne care se reunesc în 13 decembrie la Bruxelles, deşi declaraţiile ministrului olandez reduc orice şansă de izbândă. Subiectul va fi discutat şi la nivel de şefi de stat şi de guverne europeni în 9 decembrie. În mod normal, dacă se remarca joi la şedinţa ambasadorilor că există un oarecare consens, nu ar mai fi fost încărcată agenda şefilor de stat, dar asta este: preşedinţia poloneză şi România încearcă să forţeze o soluţionare a problemei pe toate căile.
Joi, la nivelul ambasadorilor, Finlanda, care dădea semne de supleţe săptămâna trecută, a explicat că, dacă în februarie raportul Comisiei Europene este pozitiv, atunci ea nu se mai opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Olanda a spus însă că în februarie va analiza raportul Comisiei şi se va mai gândi. În concluzie, Haga şi Helsinki se opun, dar obstacolul cel mare vine tot de la Haga. În schimb, Germania, Ungaria, Cehia, Comisia Europeană şi alţii au susţinut joi cauza română şi bulgară.
Ce se va întâmpla în februarie? Totul dep