În contextul în care toate ţările europene se chinuie şi nu reuşesc să atragă bani de pe pieţe la costuri rezonabile, guvernul belgian s-a întors către popor, chemându-i pe belgieni să investească ei în titluri de stat pentru a stinge datoria ţării. Pentru aceasta, autorităţile au lansat o amplă campanie publicitară, iar premierul interimar Yves Leterme a promis el însuşi că va cumpăra titluri de stat.
Premierul interimar Yves Leterme i-a îndemnat personal pe belgieni să-şi investească economiile în titluri de stat, mult mai sigure decât investiţiile în alte instrumente financiare. „Date fiind dificultăţile de pe pieţele financiare, vrem să facem apel la economiile belgienilor pentru a finanţa datoria”, a declarat oficialul de la Bruxelles. „Scopul meu este să strângem cel puţin 200 de milioane de euro. De obicei, sunt 70 sau 80 de milioane, dar eu vreau mai mult decât dublul recoltei...E drept, avem nevoie de încă aproximativ două miliarde de euro, dar dacă putem aduna 200 de milioane de la depunătorul belgian, s-ar reduce povara datoriilor. Când trebuie să o plasăm pe pieţele internaţionale, ne costă mai mult”, a declarat Yves Leterme la postul de televiziune RTBF.
Dar ce oferă statul belgian la schimb? Ei bine, dobânda este atractivă: ea merge de la 3,5 până la 4%, în funcţie de scadenţă. Gurile rele de pe piaţa financiară spun că e prea puţin. Yves Leterme spune însă că este vorba de mult mai mult decât din alte plasamente şi, cel mai mare avantaj, investiţia în titluri de stat nu este riscantă. Belgienii au câteva zile la dispoziţie să se decidă dacă vor şi ei să pună umărul la salvarea statului şi ar avea de unde: potrivit cifrelor oficiale, depozitele belgienilor s-ar ridica la 200 de miliarde de euro.
Între timp, marasmul politic se perpetuează la Bruxelles, unde Leterme se chinuie de peste 500 de zile să conducă afacerile curente în s