Avocatul Amos Frâncu a fost un adevărat continuator al luptei Crăişorului Munţilor şi s-a remarcat atât la procesul memorandiştilor, cât şi la Unirea din 1918.
Una dintre cele mai importante personalităţi ale românilor ardeleni a fost avocatul Amos Frâncu. În epoca sa, el era considerat drept un adevărat moştenitor spiritual al lui Avram Iancu. La fel ca şi Crăişorul Munţilor, el a devenit avocat şi s-a luptat pentru drepturile locuitorilor Munţilor Apuseni. În vremuri de cumpănă, el nu a ezitat să ia arma în mână. Însă posteritatea i-a fost puţin recunoscătoare. Manualele de istorie aproape că nu pomenesc numele său. „Des-cinzând din tribuni, nepot de frate al lui Amos Frâncu, fiul lui Ioan Frâncu si al Anei, odraslă a protopopilor Adamovici de la Hălmagiu; Dr. Amos Frâncu, prin structura sa sufletească, cât şi prin strălucitele sale studii juridice, a fost un combatant temerar şi mare animator de mase în momentele decisive ale vieţii noastre politice", scrie Traian Mager.
Fiu al Apusenilor
„Dr. A. Frâncu s-a născut la 28 ianuarie 1866 în Baia de Criş, unde tatăl său era proto-fisc comitantes. Rămas orfan la vârsta de 6 ani, crescu sub îngrijirea mamei sale, care s-a dedicat cu totul educaţiei unicu-lui său fiu. În acest scop, se mută la Sibiu unde avea sprijinul lui Ilie Măcelariu, fost consilier regesc, mare om politic pe vremuri şi care prin soţia sa era înrudit cu mama lui Frâncu. În Sibiu termină liceul catolic de stat, fiind un elev emitent. În familia lui Măcelariu, tinerul fu iniţiat la toate tainele vieţii naţionale. La vârsta de 18 ani, ajunse la facultatea de drept din Budapesta, unde se mută şi mama-sa. Aici isprăvi studiile de drept cu distincţie si fu promovat doctor «sub auspictis regis», dăruit cu un inel cu briliante. După ce mai petrecu un an la Paris pentru complectarea studiilor, trecând şi examenul de cenzură, după un an de