Capitalismul nu funcţionează pentru că guvernele salvează băncile lacome pe cheltuiala contribuabililor, spune Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management. Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari 20 de administratori de active din lume.
Băncile şi guvernele sunt în egală măsură vinovate de amploarea crizei datoriilor suverane. Primele pentru că au intoxicat economiile cu produse financiare complicate în goana după profituri, iar cele din urmă pentru că salvează băncile de propria lăcomie pe cheltuiala oamenilor de rând, a declarat Mark Mobius, supranumit şi gurul pieţelor emergente, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Criza datoriilor suverane a aruncat guverne, economii şi naţiuni la picioarele pieţelor financiare, aceleaşi pieţe pe care statele le-au salvat de la colaps în toamna anului 2008, când gaura deficitelor s-a lărgit cu trilioanele de dolari care au fost pompate în pieţe drept colac de salvare.
Mai întâi Grecia, apoi Italia şi Spania, nici Franţa şi nici Germania nu au scăpat de ameninţarea fără chip a investitorilor din pieţele financiare care cer randamente tot mai mari pentru a cumpăra obligaţiuni emise de aceste state şi a accepta astfel să le finanţeze economiile, evitându-se un colaps. Pentru a câştiga timp, băncile centrale pompează din nou mii de miliarde de euro în pieţe sperând că astfel vor fi înduplecaţi investitorii, iar guvernanţii promit cu mâna pe inimă drastice măsuri de austeritate pentru a-şi reduce deficitele bugetare şi a achita datoriile. Cu toate acestea, incertitudinea şi confuzia domină.
"Aceste vremuri sunt extrem de dificile şi confuze pentru un om de rând, iar vina pentru asta o poartă toată lumea: băncile şi guvernele în egală măsură. Structura de bază a sistemului financiar este viciată şi s-a ajuns astfel odată c