TIMISOARA. Premiera la Timisoara! O mana de specialisti si-au dedicat 2 ani din viata cautarii si numararii tuturor siturilor arheologice din judetul nostru si trecerii acestora pe o harta.
Istoria si prezentul siturilor au fost cuprinse intr-o carte, care a fost tiparita doar in 10 exemplare. Lucrarea se poate gasi insa pe Internet, pe un site dedicat acesteia, care va fi disponibil gratuit abia peste 2 saptamani.
www.opiniatimisoarei.ro va ofera insa cartea din care puteti afla care sunt cele mai importante localitati din punct de vedere istoric si ce anume s-a descoperit acolo! Descarca lucrarea de la finalul articolului!
Liviu Maruia, Adrian Cintar, Lavinia Bolcu, Mircea Ardelean, Dorel Micle, Andrei Stavila si Oana Borlea au lansat vineri la Timisoara cartea “ArheoGIS. Baza de date a patrimoniului arheologic cuprins in Lista Monumentelor Istorice a judetului Timis. Rezultatele cercetarilor de teren”. Este prima monografie a acestor situri din Romania!
“Informatiile de la care am pornit in redactarea acestei monografii le-am gasit in lista monumentelor istorice. Dupa firul ghid am inceput investigatiile: de bibliografie in prima faza, cartografice in a doua faza si dupa aceea munca de investigare si descoperirea lor in teren, pentru ca nu este usor sa identifici aceste situri. Am parcurs 20.000 de kilometri in afara drumurilor, prilej cu care am descoperit alte 300 de situri arheologice noi”, ne-a declarat Liviu Maruia, asistent univ. dr. in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Cele mai vechi situri descoperite dateaza din perioada primei epoci a pietrei, din paleolitic, in zonele Romanesti si Cosava, iar cele mai tarzii sunt vechile vetre de localitati romanesti de dinainte de sistematizarea habsburgica, de la finele secolului al 18-lea.
Timisul are un potential uluitor
“Un tanar colaborator al meu a gasit 105