Organizaţiile profesionale de fermieri au dezbătut în 23 noiembrie reforma PAC împreună cu membri ai Parlamentului European , cu Preşedinţia poloneză a UE şi cu artizanul reformei, comisarul Dacian Cioloş. Dar cât de eficientă este această dezbatere, se întreabă eurodeputatul ecologist José Bové.
Cunoscut până nu de mult ca simplu protestatar împotriva mondializării (el a fost condamnat la trei luni de închisoare în 2001 pentru a fi distrus un restaurant Mc Donald’s) José Bové este astăzi deputat european ecologist.
Prieten şi admirator al lui Dacian Cioloş, dedicat unei agriculturi europene responsabile şi echitabile, Bové multiplică luările de poziţie în dosarul agriculturii europene. Iar pentru moment el îşi pune problema cât de transparentă este dezbaterea despre reforma Politicii Agricole Comune, care va avea loc după 2013. Ce-i drept, ea a fost pusă pe hârtie anul acesta de Cioloş în urma unei consultări publice conduse de serviciile sale în 2010.
Peste 7000 de organizaţii şi cetăţeni şi-au adus atunci contribuţia. Părerile şi sugestiile lor au fost transformate apoi într-o propunere legislativă înaintată de Dacian Cioloş în 12 octombrie Parlamentului European şi statelor membre.
In opinia lui José Bové, participanţii la această consultare au pus în chestiune dinamica politicilor agricole precedente care au favorizat interesele marilor grupuri agro-alimentare.
Dezbaterea a continuat în această săptămână la Parlamentul European, ea fiind organizată de Preşedinţia Poloneză a UE.
Lăsând prea multă vizibilitate marii confederaţii COPA-COGECA, dezbaterea, crede Bové, nu lasă decât prea puţin loc micilor organizaţii de fermieri. În acest fel, mai spune Bové, cei care au decis la Bruxelles cursul acestei reforme nu au acces la o dezbatere contradictorie şi legitimă.
În fine, Bové merge mai departe în această argumentaţ