Sala de Conferinţe a Muzeului Olteniei a găzduit săptămîna aceasta Simpozionul cu tema “1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2011″. La lucrările simpozionului au participat ca invitaţi, prezentând materiale legate de evenimentul evocat mai mulţi istorici, printre care îi amintim pe prof. univ. dr. Valentin STAN, col. (rez). dr. Mircea DOGARU şi prof. univ. dr. Sorin Liviu DAMEAN. Au mai participat ca invitaţi Dragoş NICA - elev cls. II-a la Şc.Gen. nr. 30 Mihai Viteazul – Craiova împreună cu colegi de clasă şi doamna Cristiana Anghel.
De neînţeles absenţa totală a oficialităţilor locale administrative şi politice care, deşi invitate, au întors spatele cu eleganţă sub pretextul participării la deschiderea Festivalului Maria Tănase. Nu ştiu dacă lecţiile de istorie i-au speriat pe cei mai sus menţionaţi, faptul că activitatea a fost organizată la iniţiativa SCMD Dolj, cu concursul Muzeului Olteniei, care a asigurat spaţiul desfăşurării activităţii, şi al Bibliotecii Judeţene, care a acordat sprijin logistic, sau poate chiar prezenta celor ce au conferit, cunoscuţi ca persoane mai nonconformiste. Dar lipsa acestora a fost repede uitată odată cu începerea expunerilor.
Tonul fost dat de istoricul Mircea Dogaru care a captat atenţia publicului ce a umplut sala la refuz, cum numai dânsul ştie să o facă în zilele bune. Asistenţa a ascultat cu interes multitudinea de date şi aspecte absolut captivante, pe care numai cei ce au cercetat cu adevărat istoria le pot cunoaşte, legate de condiţiile reale ale înfăptuirii actului de la 1 Decembrie 1918. Au fost prezentate şi două documente inedite pe care Dogaru le păstrează cu sfinţenie, pentru că aşa cum se exprima chiar domnia sa, este posibil ca în curând să nu mai avem acces la documentele de arhivă, când se va pune în aplicare noua directivă privind arhivele, care prevede că acestea vor fi trimise spre păstrare