În ultimele două săptămâni, doi puiuţi au venit pe lume, iar administratorii rezervaţiei le caută acum naşi. În total, în Vama Buzăului sunt acum 17 zimbri.
Rezervaţia Valea Zimbrilor are din această lună noi locatari, doi masculi nou-născuţi. Aceştia au venit pe lume, în captivitate, chiar în rezervaţia din Vama Buzăului. Acum, sunt izolaţi de restul exemplarelor, într-un adăpost, până se vor mai mări, dar şi până când vremea va începe să se mai încălzească.
„Cam până la vârsta de un an, ei sunt hrăniţi de mamele lor şi abia apoi vor primir hrană ca şi restul animalelor. În general, primesc fructe, sfeclă, cartofi, dar pe timp de iarnă le completăm hrana şi cu concentrate, care sunt făcute din cereale, dar mai au în plus şi făină de oase", ne-a explicat Tică Neagovici (54 de ani), care este îngrijitorul animalelor încă din 2008, de când s-a deschis rezervaţia.
Click pe poze pentru mai multe imagini cu cei doi puiuţi
Agresivitatea, o caracteristică
Turiştii care vor să-i vadă, trebuie să aibă grijă însă, fiindcă zimbrii sunt animale destul de agresive, iar femelele, pentru a-şi proteja puii, devin şi mai rele. „Întotodeauna, îi însoţim pe turişti, fiindcă animalele devin agresive foarte repede, iar pentru femele acest lucru nu este bun, fiindcă li se încălzeşte tare laptele în uger, iar apoi au puii de suferit. Oamenii trebuie să păstreze o anumită distanţă faţă de gard şi să nu îi întărâte, fiindcă sunt animale foarte duşmănoase şi imediat încep să dea cu capul în gard", ne-a mai spus nenea Tică.
Naşul trebuie să „cotizeze"
Braşovenii şi nu numai sunt invitaţi să-i năşească pe cei doi puiuţi, dar, ca orice naş, trebuie să şi cotizeze, după cum ne-a declarat Fabian Roth, administratorul rezervaţiei. Darul de botez constă de fapt în costul hranei pentru animale, cum s-a mai întâmplat de altfel şi acum doi ani. @N_