Primarii botoşăneni din localităţile de frontieră nu privesc cu ochi buni solicitarea de parteneriat a autorităţilor din Moldova şi Ucraina.
Autorităţile din Făleşti au solicitat sprijin pentru a pune pe hârtie un proiect de anvergură care vizează pe partea de alimentare cu apă. Autorităţile din Botoşani au ales Darabani-ul, care are nevoie acută de un sistem nou de alimentare cu apă, mai ales că ar mai fi nevoie de 18 ani până când locuitorii de aici ar putea să vadă strop de apă în robinete.
Sistemul de alimentare din oraş este la pământ, o algă care se dezvoltă în contact cu aerul şi toată apa este roşie, nu poate fi folosită nici la spălat rufe. „Am identificat Darabani-ul pentru că are cea mai proastă apă din judeţ. Abia peste 18 ani este prins acest oraş pentru un program de reabilitare a sistemului de apă şi canalizare, dar ca să-i aducă apă de la Rogojeşti, de la 80 de km distanţă" a mai adăugat sursa citată.
Autorităţile de la Botoşani se văd nevoite însă să oblige primarii din comunele sau orăşelele de la graniţă să gândească un proiect comun cu partenerii de peste Prut care au de accesat fonduri de preaderare. Consiliul Raional Râşcani solicită colaborare pe probleme de turism, mediu, managementul resurselor de apă şi al deşeurilor.
Primăria Hăşnăşenii Mari solicită parteneriat pentru învăţământ, cultură, mediu, situaţii de risc la inundaţii. „ Primarii noştri nu vor să se bage. S-au fript în 2007, 2008 cu proiecte din astea şi nu mai vor. Nu pot să spun care sunt acei primari, dar ştiu că nu vor să mai încerce" a spus vicepreşedintele CJ, Mihai Aroşoaie.