Conducerea instituţiei vrea să obţină fonduri europene pentru lucrări,dar procedurile sunt anevoioase.
Muzeul de Artă Populară din Constanţa se află pe lista Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice în vederea restaurării faţadei clădirii. Directorul instituţiei de cultură de la malul mării, dr. Maria Magiru, a spus că a luat legătura cu specialişti din domeniu pentru efectuarea lucrării. „Am avut deja o primă întrevedere cu specialişti, arhitecţi de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice. Suntem nevoiţi să ne facem dosar de restaurare care să meargă prin toate etapele de obţinere a unor avize, iar de abia după aceea o să încercăm să facem această restaurare pe un proiect pe fonduri europene", a precizat Maria Magiru. Directorul subliniază că restaurarea acestei clădiri este meticuloasă având în vedere ornamentele faţadei.
Managerul constănţean mai spune că lucrările pentru restaurare nu vor începe foarte repede având în vedere că avizele comisiei durează de la câteva luni la un an. Muzeul de Artă Populară din Constanţa cuprinde colecţii valoroase de ţesături, port popular, metal, lemn şi ceramică. De asemenea, vizitatorii pot admira zeci de icoane pe sticlă, realizate de meşteşugari, în mai multe zone din ţară. De curând, patrimoniul muzeului s-a îmbogăţit cu 100 de costume populare, aduse din Dâmboviţa şi Prahova.
Clădirea care găzduieşte astăzi Muzeul de Artă Populară a fost construită între 1893 şi 1896. Sunt câţiva ani buni de la ultima restaurare. Acest lucru s-a făcut după cutremurul din 1986, care a afectat clădirea. Între 1987 şi 1988 muzeul a fost supus unor reparaţii capitale şi a fost reparat în interior pe structură de rezistenţă. Atunci s-a restaurat şi faţada.
Conducerea instituţiei vrea să obţină fonduri europene pentru lucrări,dar procedurile sunt anevoioase.
Muzeul de Artă Populară din Constanţa se află pe list