Riscul ca Marea Britanie să intre în recesiune în acest ultim trimestru al anului este în creştere, a declarat joi, Ben Broadbent , membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii din Anglia, pentru CNBS.
„Prognozele arată că ratele de creştere economică sunt aproape de zero pentru ultimul trimestru,aşa încât, şansele pentru Marea Britanie de a nu avea creştere economică sunt de aproximativ 50%”, a mai adăugat Broadbent.
El nu a menţionat însă nimic despre eventuale viitoare proiecte de intoducere a unor stimuli monetari sau fiscali pentru a ajuta economia Marii Britanii, dar a precizat că deciziile care vor urma vor fi luate numai în urma unor consultări între liderii politici.
Ralph Silva, director de cercetare la Silva Reasearch Associates, nu a fost de acord cu ideea introducerii unor măsuri cantitative de ajutare a economiei, prin continuarea relaxării politicilor monetare.
“Consider că membrii Comitetului de Politică Monetară au făcut tot ce au putut, singurul lucru pe care ar putea să-l mai facă este să se asigure că situaţia nu se va înrăutăţi, ei nu mai pot face însă nimic pentru a ajuta economia. Politicienii în schimb pot lua măsuri, dar au ales să nu o facă, sunt laşi. Ar trebui să ia decizii importante, dar pur şi simplu nu o fac”, a declarat Silva.
Liderii UE nu au acţionat suficient de ferm!
John Gieve, un fost membru al conducerii Băncii Centrale a Angliei a declarat pentru postul de televiziune CNBS că situaţia în Europa este cât se poate de îngrijorătoare, şi că o recesiune în Marea Britanie este foarte probabilă. La fel de probabilă ca şi apariţia uneia în Europa.
„Zona euro se află în criză, există chiar îndoieli majore cu privire la rezistenţa proiectului monedei unice însăşi. Lipsa încrederii în Europa se resimte deja puternic în economia reală”.
De asemenea, John Gieve, a spus că încercările l