Ideea de a părăsi planeta noastră şi de a ne stabili într-un alt loc din spaţiu a fost în minţile multor oameni de ştiinţă şi scriitor de science fiction, dar acum cercetătorii au realizat un clasament al celor mai propice planete potrivite găzduirii oamenilor, scrie bbc.co.uk. Din păcate, cele mai apropiate planete pe care s-ar putea trăi sunt la 20,5 ani lumină distanţă.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington (Statele Unite) au realizat topul în funcţie de doi indici: ESI - Indexul Similarităţii cu Pământul şi PHI - Indexul Posibilităţii de Trai pe acea planetă.
Primul indice s-a bazat pe o deducţie logică: dacă Pământul este potrivit traiului uman, atunci orice altă planetă care seamănă cu Terra va fi potrivită. Al doilea indice, au spus oamenii de ştiinţă, analizează posibilitatea ca organismele vii să se dezvolte pe unele planete, în condiţii diferite de cele de pe Terra. Astfel, indicele PHI analizează o serie de factori printre care se află suprafaţa, dacă este plină de roci sau îngheţată, existenţa unei atmosfere sau a unui câmp magnetic.
Cea mai apropiată exoplanetă asemănătoare Terrei, la 20,5 ani lumină distanţă
Cel mai mare scor la indicele ESI a fost obţinut, evident, de către Terra, 1.00. Cel mai mare scor a fost obţinut de către o planetă din afara sistemului nostru solar, Gliese 581g, cu 0,89, iar o altă exoplanetă, care orbitează în jurul aceleiaşi stele ca şi 581g, a obţinut locul trei: Gliese 581d, cu o valoare a indicelui de 0,74.
Sistemul Gliese 581 a fost studiat îndelung de astronomi, deşi unii se îndoiesc de existenţa lui cu adevărat. În mod normal ar fi cuprins din patru sau cinci planete care orbitează în jurul unei Pitice Roşii.
Planeta Marte a avut un scor de 0,70 la fel ca o altă planetă din sistemul Gliese, 581c. Următoarea planetă din sistemul nostru solar a fost Mercur, cu un indice d