Nanotehnologia a ajuns la un asemenea nivel în prezent încât, în curând, vom putea să ne citim e-mail-urile doar clipind din ochi. Despre ce este vorba: cercetătorii americani și finlandezi au reușit să creeze niște lentile de contact mai speciale ce oferă posibilitatea de a afișa un singur pixel utilizatorului, care, dacă este multiplicat de câteva sute de ori, i-ar putea prezenta direct imagini sau informații.
Lentilele de contact denumite de inventatorii lor ”proof of concept” (dovada conceptului) ar putea schimba modul în care comunică oamenii, se distrează cu jocurile de calculator sau pot monitoriza chiar starea de sănătate a utilizatorului, susțin cercetătorii de la Universitățile Washington și Aalto din Finlanda.
”Este pentru prima oară când am reușit să alimentăm cu energie și să controlăm, prin sistem wireless, ceea ce vede un ochi real”, a declarat Babak Parviz, profesor de inginerie electrică în cadrul Universității Washington, și unul dintre autorii studiului publicat săptămâna aceasta în Journal of Micromechanics and Microengineering.
Dispozitivul are potențialul de a afișa imagini generate de calculator și alte informații utilizate în jocurile video și sisteme de navigație. Senzori separați incluși în dispozitiv ar putea, de asemenea, să monitorizeze anumiți indicatori referitori la sănătatea utilizatorului, precum nivelul glucozei și al lactozei utilizatorului.
Pentru a ajunge în actualul stadiu de dezvoltare, cercetătorii au lucrat cinci ani la aceste lentile de contact, scrie Vancouversun.com. Lentilele de contact au fost testate pe ochii unui iepure, fără a fi observate efecte secundare precum arsuri sau abraziuni. Ele utilizează o antenă pentru a se conecta la o sursă de energie externă și un circuit separat, de asemenea inclus în lentile, pentru a stoca energia și a transfera datele pe un chip. Nanoteh