Anul acesta se „poartă“ porcul american din rasa Duroc. Crescătorii, dar şi consumatorii se înghesuie să pună mâna pe un porc din această rasă din mai multe motive: are mai puţină grăsime, iar carnea este mai slabă şi mai gustoasă. Cum ani la rând clienţii nu au mai fost interesaţi de Marele Alb sau de alte rase româneşti, crescătorii s-au reprofilat şi ei şi majoritatea cresc porci din rasa Duroc, mai ales că nu sunt pretenţioşi la mâncare şi sunt uşor de îngrijit.
Porcii americani din rasa Duroc sunt buni atât pentru reproducere, cât şi pentru îngrăşare, au talie medie spre mare, se recunosc uşor datorită culorii roşcate a trupului cilindric şi lung. Pot avea şi 300 kg în greutate, iar stratul de grăsime nu depăşeşte 17 milimetri.
Porcii americani au înlocuit cu succes Marele Alb, una dintre cele mai cunoscute şi răspândite rase din lume. „Muncim de dimineaţa până seara să creştem porci. Familia mea din asta trăieşte de la revoluţie încoace. Este o muncă grea, prost plătită. Îi îngrijim tot anul ca în această perioadă să îi avem mari, graşi şi frumoşi. De-a lungul anilor, oamenii au înţeles că dacă porcii depăşesc 180 de kilograme nu înseamnă că au grăsime. Noi am renunţat să mai creştem alte rase pentru că de multe ori cele româneşti nu depăşesc 90-100 de kilograme“, a explicat Pandele Ivan, crescător de porci.
Un porc crescut pentru Crăciun ajunge la o greutate de 320 kg, costă peste 3.000 de lei şi, mai nou, poate fi achiziţionat şi de pe internet.
O altă rasă care în curând poate să ajungă în topul preferinţelor este porcul vietnamez. Acesta are stratul de grăsime aproape inexistent, carnea fiind mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol.
Medicii veterinari din judeţul Mehedinţi au încheiat recoltarea probelor de sânge de la porcii din satele aflate la graniţă şi din jurul fermelor de porci pe o rază de trei kilometri. 2.6