Germania, Franţa şi Italia, reunite ieri la Strasbourg, au exprimat hotărârea de a asigura viitorul euro, modificând dacă este necesar tratatele europene, dar fără să se atingă de independenţa Băncii Centrale Europene (BCE).
Deşi criza financiară nu dă semne de recul şi contagiunea ameninţă întreaga zonă euro, minisummitul de ieri de la Strasburg al liderilor celor trei mari economii ale zonei euro - Germania, Franţa şi Italia - a indus un relativ optimism la Burse în speranţa anunţării de măsuri concrete de salvare a monedei europene.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel şi noul premier italian, fostul comisar european Mario Monti, s-au întâlnit ieri la Strasbourg în cadrul unui summit intervenit într-un moment cheie. În pofida planurilor de salvare sau a schimbărilor de guverne în ţările cele mai fragile - Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda şi Italia - criza europeană persistă, dovadă că nu se rezumă doar la acumularea problemelor naţionale. Urgenţa nu este numai de a izola focarul elen. Europa face faţă de acum unei crize politice şi instituţionale şi trebuie să găsească remedii de dimensiunea mizei.
La conferinţa de presă care a urmat la finalul summitului, cei trei lideri ai primelor economii din zona euro au declarat că sunt decişi „să facă totul pentru a susţine şi garanta perenitatea euro".
Ameliorarea guvernării zonei euro
Preşedintele Sarkozy a precizat că Franţa şi Germania vor face curând „propuneri comune de modificare a tratatelor europene pentru îmbunătăţirea guvernării zonei euro", propuneri care vor fi evocate la summitul european din 9 decembrie.
La rândul ei, cancelarul german a subliniat că aceste reforme nu vor privi BCE. Rolul BCE în criza datoriei care minează zona euro de doi ani este în centrul unei dispute între Paris şi Berlin. Nicola