După ce Moody’s a retrogradat Ungaria până la nivelul „junk” şi după mai multe săptămâni de depreciere a forintului, guvernul lui Viktor Orban a acuzat băncile şi agenţia de rating de atac la economia Ungariei.
Lovitură după lovitură pentru premierul ungar, Viktor Orban. Agenţia de rating Moody's a penalizat politicile economice „neortodoxe" ale Executivului de la Budapesta şi a scăzut calificativul ţării cu o treaptă, de la „Baa3" la „Ba1" (junk, nivel noninvestiţional). Agenţia a explicat, conform Reuters, că printre motive se numără incertitudinea că Ungaria îşi va putea atinge ţintele fiscale, datoria suverană mare şi perspectivele tot mai mici de creştere economică.
Devalorizarea forintului a determinat o creştere substanţială a costurilor de împrumut, în condiţiile în care datoria Ungariei e deja de 76%, iar ţara are de rambursat 4,7 miliarde de euro anul viitor - scadenţa la împrumutul luat de la FMI în 2008. În urmă cu doar câteva zile, imaginea lui Orban a fost „şifonată" de anunţul că ţara va avea nevoie din nou de ajutorul FMI, după ce, imediat după alegerea sa, respinsese acest ajutor. Economiştii citaţi de „Bloomberg" consideră că Ungaria a solicitat ajutorul FMI tocmai pentru a împiedica retrogradarea, dar că anunţul a venit prea târziu.
Măsuri controversate
Moody's a avertizat şi că perspectiva este negativă, ceea ce lasă loc şi pentru alte viitoare scăderi de rating. Standard&Poor's a anunţat că amână decizia unei eventuale retrogradări până la finele lui februarie, când ar trebui finalizat acordul cu FMI, iar Fitch, cea de-a treia agenţie mare, a explicat că acordul cu FMI ar putea reduce presiunea pe ratingul de ţară. În 2008, Ungaria a evitat intrarea în incapacitate de plată doar printr-un împrumut de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional. Însă, în urmă cu an, maghiarii au întors spatele FMI.
Î