BNR s-a abţinut de la critici faţă de anunţul autorităţilor austriece de supraveghere bancară, în timp ce Erik Berglof, economistul-şef al BERD, a declarat că acestea nu şi-au ales deloc bine momentul şi nu au făcut decât să sperie investitorii din regiune.
Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a încercat ieri să explice că noile reguli ale austriecilor vor viza creditele noi şi nu stocul existent şi că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capital social subscris şi vărsat, care nu poate să fie repatriat. Adică ţinta de 110% pentru raportul credite/depozite al subsidiarelor de bănci austriece din regiune va fi valabilă pentru împrumuturile noi.
"Nu este vorba de stocul existent, de o eventuală reducere a sumelor existente, ci de viteza fluxurilor. Nu este vorba de capital, ci de finanţare, de lichiditate. Există riscul de creştere mult mai lentă a finanţărilor. Putem vorbi de reducerea expunerii atunci când împrumuturile ajung la scadenţă. Dacă dezintermedierea nu se va face într-o manieră ordonată, există riscul de a se înregistra o creştere economică sub potenţial", a spus oficialul BNR.
Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, afirmă că nu se pune problema ca noile reguli să vizeze refinanţarea stocului existent de credite şi că nu va fi vorba de retrageri ale liniilor de finanţare existente. "Dimpotrivă, pentru creditele noi banca-mamă va putea suplimenta finanţarea până în limita unui raport de 110% credite/depozite. Adevărata problemă este că pe pieţele externe nu mai e lichiditate şi oricum va trebui să ne orientăm spre finanţare internă." Interpretarea este complicată de faptul că banca centrală a Austriei nu a clarificat metodologia după care va fi calculat acest raport credite/depozite, iar după anunţul de luni-seară austriecii nu au revenit cu niciun fel de precizări, lăsând să se dezvolte speculaţii catastr