BNR ar trebui să naţionalizeze băncile cu probleme, să capitalizeze CEC Bank şi să înfiinţeze o instituţie pentru a contracara efectele potenţialei retrageri a băncilor străine, spun analiştii.
În numai o lună, ceea ce părea un scenariu îngrijorător s-a transformat în ameninţare reală. Riscul ca marile grupuri bancare prezente pe piaţa autohtonă să se retragă pentru a-şi proteja „nucleul" din ţările de origine a crescut în ciuda promisiunilor Bruxelles-ului că una ca asta nu se va întâmpla.
România este considerată deosebit de vulnerabilă, având în vedere că sistemul bancar autohton este dominat de bănci străine. Ipotezele curgeau, iar subiectul era dezbătut în asemenea măsură încât preşedintele Traian Băsescu a ridicat problema în faţa forurilor UE atunci când a participat la Summitul extraordinar pentru salvarea Greciei şi a zonei euro, care a avut loc la 26 octombrie.
Ca răspuns, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că înţelege îngrijorarea statelor est-europene şi că se vor lua măsuri pentru ca acestea să nu-şi reducă expunerea pe regiune. Apoi, în comunicatul emis în urma Summitului, Bruxelles-ul a introdus o prevedere în acest sens. Ieri, Băsescu a avertizat iar asupra acestui risc. „Vreau să cred că nu vom fi puşi să plătim lăcomia sistemelor bancare", a declarat acesta.
Nu le putem forţa să rămână
Încă de pe atunci, analiştii spuneau că strategia este deficitară: nu exista niciun cadru legal sau propunere de sancţiune care să oblige băncile să respecte prevederea. Era mai degrabă o „sugestie", spun aceştia. De atunci, băncile au început să-şi reducă expunerea pe pieţele mici. Mai mult, la începutul săptămânii, banca centrală a Austriei a recomandat grupurilor bancare să-şi limiteze finanţările în statele est-europene. „Am depăşit faza scenariilor sau a speculaţiilor", crede Doru Lionăche