Verificaţi eticheta produselor de post cumpărate pentru a nu fi înşelaţi cu false preparate care sunt de fapt \"de dulce\", dar poartă denumirea de vegetal. Sursa: ARHIVA EVZ
Produse cu origine animală vândute drept alimente vegetale, dulciuri preparate cu ouă şi chiar meniul din restaurant sunt capcanele întinse credincioşilor care vor să ţină post de agenţii economici avizi să-şi vândă cu orice preţ marfa.
"Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii - miercurea şi vinerea - sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică. Pentru a respecta cu adevărat aceste perioade, consumatorii trebuie să fie informaţi, motiv pentru care îi sfătuim să fie atenţi la ce produse de post achiziţionează", este sfatul Alexandrei Machitescu, reprezentant relaţii publice din cadrul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategilor (ANPCPPS) din România.
Ce scrie pe eticheta unui produs de post veritabil
Conform reprezentanţilor ANPCPPS, pe orice produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient.
"Mai exact, trebuie indicată proporţia (%) ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului. Ca de exemplu în numele produsului sau în imaginea de pe ambalaj", este precizarea specialiştilor ANPCPPS.
De la această regulă fac excepţie amestecurile de fructe sau legume. Apoi, trebuie incluse pe etichetă şi acele ingrediente despre care se cunoaşte că pot provoca reacţii alergice – cum ar fi: arahide, lapte, ouă, peşte.
Este obligatorie şi specificarea prezenţei ingredientelor provenite din organisme modificate genetic (OMG), acestea fiind menţionate cu termenul de "organisme modificate genetic".
De ce recurg producătorii