Terenurile sunt prea scumpe, existând încă proiecte în care terenul reprezintă 50% din investiţia totală
Călin Negoescu (Westfourth Architecture):
Au existat terenuri vândute la preţuri aberante şi de multe ori nici nu se putea construi pe ele
Piaţa imobiliară este dependentă de scăderea costurilor cu terenurile, existând încă proiecte în care terenul reprezintă 50% din investiţia totală, sunt de părere jucătorii din domeniu, care apreciază că este nevoie şi de micşorarea taxelor şi de îmbunătăţirea infrastructurii pentru revenirea pieţei.
"Terenurile sunt prea scumpe şi apasă pe costul proiectului, iar cheltuielile de infrastructură sunt mai mari decât în alte părţi. Nu visez ca societatea de apă sau de gaz să-mi aducă la poartă gratis utilităţile, deşi se întâmplă în alte părţi, dar nici nu mă pot bucura când mi se spune că cel mai apropiat punct de alimentare cu energie electrică este la 8,4 kilometri, deşi lucrarea era lângă InterContinental", a declarat, ieri, Călin Negoescu, partener al firmei de avocatură Westfourth Architecture, în cadrul unei conferinţe.
Unii dezvoltatori nu ţin cont de cerinţele pieţei
Negoescu a adăugat că există în continuare proiecte în care costul construcţiei în totalul investiţiei este de 50%, iar restul reprezintă costul terenului, dar şi dezvoltatori care nu ţin cont de cerinţele de pe piaţă.
"Au existat terenuri vândute la preţuri aberante şi de multe ori nici nu se putea construi pe aceste terenuri. Mai sunt proiecte pentru care proprietarii spun "să coste cât or costa, să moară lumea în parcare". Dar pentru proiectele care fac sens în piaţă, după o creştere normală a preţurilor de 15-20%, care s-au transpus la o creştere a profitului antreprenorilor, în perioada 2006-2008, a urmat o scădere a costurilor", a precizat Negoescu, citat de Mediafax.
În acest sens, el spu