Expoziţie de excepţie la Muzeul de Artă Populară şi Etnografie: Muzeul Naţional al Ţăranului Român îţi aduce în centrul municipiului lumea magică a sărbătorilor de iarnă, aşa cum erau ele organizate acum mulţi ani în satul tradiţional românesc.
Vei vedea aici piese vestimentare, măşti, recuzită din Alaiul Caprei, Alaiul de Turcă, Căiuţii, Ursul şi pot fi cunoscute obiceiuri din toate colţurile ţării.
În trecut aceste manfestări aveau un caracter general. Astăzi ele apar sporadic. În trecut funcţia simbolică, ritualică a vestimentaţiei era cea care prima. Astăzi se pune mai mult accent pe estetic. În trecut cântecul era invocarea unei zeităţi care să asigure bunăstarea. Astăzi este doar o urare. În trecut dansul era rituatlic. Acum este doar un joc.
Click pe poze pentru fotogalerie!
Acestea sunt doar unele dintre motive care te vor determina să ajungi la Muzeul de Artă Populară, acolo unde vei putea revedea, printre altele, măştile cu scop de tranfigurare, din spatele cărora, în trecut, tinerii puteau să „arunce“ cuvinte care în alte condiţii nu puteau fi spuse despre membrii caselor pe la care treceau, cum ar fi că au vicii (beţivi, leneşi).