Decizia a venit ca urmare a faptului că dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive pe Valea Prahovei este într-un stadiu avansat, iar staţiunile montane sunt pregătite să găzduiască un astfel de eveniment. La reuniunea de la Soci au participat, printre alţii, Jacques Rogge (preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional), Patrick Joseph Hickey (preşedintele Comitetului Olimpic European), Alexander Zhukov (vicepremierul Federaţiei Ruse) şi George Scripcaru (preşedintele Comitetului de Organizare al FOTE 2013). Ministrul dezvoltării regionale şi turismului (MDRT), Elena Udrea, a declarat că decizia Comitetului Olimpic European este o confirmare a eforturilor de investiţii pe care MDRT şi Guvernul României le-au desfăşurat în ultimii ani în staţiunile de pe Valea Prahovei.
„Sunt deosebit de fericită că am primit acceptul final de organizare a Festivalului Olimpic în România, în 2013, deşi, vă mărturisesc, nu am avut nicio emoţie că s-ar putea întâmpla altfel. Ştiu ce eforturi am depus noi, cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, întregul Guvern şi autorităţile publice locale din zonă pentru a realiza aceste investiţii. Am reuşit să transformăm staţiunile învechite de pe Valea Prahovei în staţiuni de talie internaţională şi, astfel, să le introducem în circuitul mondial al sporturilor de iarnă. Toată această infrastructură a fost creată nu numai pentru a găzdui Festivalul Olimpic, ci şi pentru a putea fi folosită de toţi iubitorii sporturilor de iarnă din ţară şi din străinătate", a declarat Elena Udrea.
Printre investiţii făcute de MDRT se numără extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei, cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiuri şi a anexelor, instalaţii de transport, tribune, parcări ş.a., amenajarea a două trasee de biatlon cu utilizare permanentă iarnă-v