Luni, 28 noiembrie, ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38 va avea loc un dublu eveniment: conferinţa Gulagul. Ce ştim acum, susţinută de Anne Applebaum, împreună cu Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici şi lansarea cărţii Gulagul. O istorie, Editura Humanitas, 2011
Născută în 1964 la Washington, SUA, Anne Applebaum este un jurnalist şi un analist de excepţie, fiind câştigătoare a premiului Pulitzer în 2004. Specializată în problemele legate de comunism şi de societatea civilă în Europa Centrală şi de Est, Anne Applebaum a scris în mod frecvent despre transformările politice şi sociale care au avut loc în această regiune, atât înaintea cât şi după căderea Zidului Berlinului. A fost editor pentru publicaţia The Spectator şi columnist pentru Daily Telegraph şi Sunday Telegraph, şi a colaborat cu The Independent. A fost editor şi corespondent pentru The Economist şi membru în echipa redacţională a publicaţiei The Washington Post (2002–2006). În Marea Britanie a colaborat cu publicaţia Evening Standard.
De la începutul anilor ‘90, Anne Applebaum locuieşte în Polonia fiind căsătorită din 1992 cu Radosław Sikorski, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei.
Pentru activitatea sa jurnalistică, ca şi pentru atenţia acordată problematicii comunismului şi a Europei Centrale şi de Est, Anne Applebaum a fost distinsă cu Charles Douglas-Home Memorial Trust Award (1992, Marea Britanie), Ordinul Crucii Terra Mariana de grad 3 (2008, Estonia), oferit de către preşedinţia Estoniei acelor străini care au apărat şi militat în favoarea intereselor ţării şi Premiul Petőfi (2010, Ungaria).
În 1996 i-a fost decernat premiul Adolph Bentinck pentru primul său volum, Between East and West (Între Est şi Vest), apărut cu un an mai devreme, în 1995.
Premiul Pulitzer i-a fost decernat în 2004, pentru cel de-al doilea v