În Egipt, armata aflată la cârma ţării de când a fost răsturnat preşedintele Hosni Mubarak a respins ideea unei cedări imediate a puterii, lucru cerut cu insistenţă de miile de manifestanţi din piaţa Tahrir, epicentrul revoluţiei de la Cairo. Armata a decis însă, în aşteptarea alegerilor care vor începe luni să numească un nou premier, în persoana lui Kamal al-Ganzouri. Fost prim-ministru în epoca Mubarak, el a ocupat acest post între anii 1996-1999, înainte de a deveni mult mai discret. Economist format în SUA, el şi-a făcut din nou apariţia în public după căderea de la putere a mentorului său.
Este al-Ganzouri o nouă provocare, având în vedere trecutul acestui personaj, sau poate fi el cheia problemei? Ne spune Vasile Damian:
Numit în fruntea guvernului de la Cairo, al-Ganzouri va avea drept misiune să ţină piept celei mai grave crize prin care trece ţara de când a plecat Mubarak. În ajunul legislativelor care încep luni, şi după o săptămână de proteste reprimate în sânge, noul şef al guvernului egiptean e pus cu spatele la zid, la figurat, dar şi la propriu.
În urma manfestaţiei descrisă drept cea a ultimei şanse, la care au luat parte zeci de mii de cetăţeni ai capitalei Cairo, sediul guvernului a fost blocat. Criza de încredere se accentuează şi cabinetul de salvare naţională riscă să nu-şi mai aibă rostul dacă manifestaţiile continuă pe aceeaşi notă. Şi asta cu toate că al-Ganzouri afirmă că instanţa militară care l-a numit i-a dat puteri mai mari decât predecesorilor săi.
În prima sa alocuţiune, noul şef al guvernului s-a simţit nevoit să afirme că mareşalul Hussein Tantawi, şeful consiliului suprem al forţelor armate - adică adevăratul şef în stat - nu ţine să rămână la putere. Nimic nu pare a-i putea linişti pe manifestanţii din piaţa Tahrir care, în plus, au primit un sprijin de seamă în persoana lui Mohamed el-Baradei. Fostul