George Enescu dirija, în spectacolul de debut din 1921, "Lohengrin", de Richard Wagner. Tot Wagner a răsunat la Opera Naţională Română aseară, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la instituţionalizare.
La 8 decembrie 1921, la ora 20.00. Sub bagheta lui George Enescu, Opera Naţională realiza spectacolul de debut pe scena noii instituţii – “Lohengrin” de Richard Wagner. Regizorul spectacolului de atunci a fost Adalbert Markowski. Duminică seară, tot de la 20.00, Wagner a umplut din nou sala mare a instituţiei de pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu. Opera Naţională Română a organizat spectacolul aniversar de 90 de ani de la instituţionalizare.
Click pe poze pentru fotogalerie!
La 20 de ani, viaţa zburdă în tine iar sângele fierbe a tinereţe. La 50 de ani eşti suficient de copt să dai sfaturi şi priveşti lumea cu ochii cunoscătorului. La 90, vederea se înceţoşează, picioarele nu te mai ascultă şi ceasurile par să se transforme în cronometre. Cătălin Ionescu Arbore dă asigurări că 90 de ani este o vârstă mai mult decât onorabilă pentru o instituţie aşa cum este Opera Naţională Bucureşti. “Poate deveni şi o vârstă frumoasă în clipa în care la 90 de ani eşti un bătrân simpatic şi plin de spirit cum sunt câteva figuri interesante ale vieţii noastre sociale. Aşa se întâmplă şi cu o instituţie, depinde cum îmbătrâneşte”, glumeşte acesta.
"În teatru mă simt ca în familie"
Instituţia a fost pe rând numită Opera Română, apoi Teatrul de Operă şi Balet, Opera Naţională Română şi apoi a ajuns să se cheme Opera Naţională Bucureşti. Indiferent cum s-a numit, Opera a însemnat locul în care cei mai mari artişti români şi-au dat concursul. Cu o şcoală incredibilă de baritoni în ani ’60 - ’70, care au făcut turul scenelor lumii, balerini de excepţie, soprane care au îngenuncheat Viena, Opera a trecut şi prin moment care erau cât pe ce să o doboa