Procesele moderne de producţie fac ca alimentele pe care le consumăm să fie tot mai mult o sursă de substanţe artificiale, posibil nocive.
Chimicalele care ajung în organism prin mâncare, deşi atent reglementate de autorităţile responsabile de siguranţa alimentelor, se acumulează, iar efectele lor asupra sănătăţii sunt insuficient cunoscute. Tocmai de aceea, este mai sigur să luăm măsuri pentru a reduce cât mai mult riscurile de contaminare.
Evită produsele cu ingrediente necunoscute
Coloranţi, potenţiatori de gust şi conservanţi, toate aceste substanţe abundă în preparatele alimentare din comerţ şi ne afectează, pe termen lung, sănătatea. Ele se fac vinovate de apariţia astmului, eczemelor şi reacţiilor alergice, precum şi de apariţia depresiei şi durerilor de cap. Tocmai de aceea, citeşte eticheta alimentelor şi evită-le, pe cât posibil, pe cele care menţionează E-uri sau denumiri cu „sonorităţi" chimice, cum ar fi glutamatul monosodic din mezeluri şi din supele instant, nitraţii şi nitriţii de sodiu, benzoaţii BHT şi BHA.
Produsele bio nu conţin pesticide
Chimicalele folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor pot afecta sistemul nervos central şi fertilitatea. Cele mai contaminate cu pesticide sunt strugurii, merele, ţelina, morcovii şi căpşunile, potrivit asociaţiei americane Environmental Working Group. Nu putem avea certitudinea că mâncăm produse sigure, organice decât dacă le cultivăm singuri sau dacă alegem sursele bio. Din păcate, spălarea temeinică a fructelor şi a legumelor, absolut obligatorie, nu reduce încărcarea cu pesticide, după cum nici răzuirea lor nu face acest lucru, ba, din contră, elimină substanţe nutritive. O metodă de a avea la dispoziţie recolte sigure de verdeţuri aromatice o reprezintă şi cultivarea plantelor aromatice în ghivece.
Fără lichide fierbinţi în pahare de plastic!
Speci