Proiectul conductei Nabucco se concentrează pe diversificarea surselor de aprovizionare, nu pe preţuri mai mici faţă de gazul rusesc, dar competiţia creează condiţii favorabile pentru preţuri mai bune, a declarat Christian Dolezal, directorul de comunicare al consorţiului Nabucco, prezent la Bucureşti la o conferinţă pe teme economice.
Întrebat dacă Nabucco va aduce în Europa gaze mai ieftine decât cele ruseşti, Dolezal a precizat: „Nabucco nu depinde de preţuri, ci este un proiect mult mai complex. El depinde de cererea de gaze şi se întrevede un mare decalaj dintre cerere şi ofertă în Europa".
El a arătat că preţul gazelor este important, însă nu este de competenţa Nabucco să stabilească aceste tarife, Nabucco fiind un proiect de infrastructură. Preţul este stabilit între cumpărătorii şi furnizorii de gaze.
„Competiţia creează condiţii favorabile pentru preţuri mai bune. Nu este bine să creăm aşteptări legate de preţ, dar pentru România cheia este diversificarea surselor", a completat oficialul Nabucco.
Dolezal a amintit potenţialul României de a înmagazina gazele şi de a deveni un centru regional din acest punct de vedere, atrăgând multe investiţii.
Momentan, România importă circa 20% din necesarul de gaze dintr-o singură sursă, Gazprom, iar preţul este triplu faţă de cel de producţie internă.
Ruta conductei Nabucco include Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. După mai mulţi ani de întârzieri, începerea construcţiei este estimată pentru anul 2013, iar finalizarea ei, pentru 2017.