Ultimatumul dat de Liga Arabă Siriei ca să accepte trimiterea unor observatori a expirat fără ca instituţia panarabă să obţină vreun răspuns de la Damasc. Miniştrii de finanţe arabi se reunesc aşadar sâmbătă pentru a lua în discuţie sancţiunile ce ar putea fi impuse Siriei. Duminică ar urma ca aceste sancţiuni să fie aprobate de miniştrii de externe din Liga Arabă. Regimul lui Bashar al-Assad este aşadar tot mai încolţit.
Vasile Damian:
Atitudinea Ligii Arabe este deja una lăudabilă, apreciată de tot mai mulţi occidentali. Nu trebuie uitat că instituţia a fost multă vreme reticentă în a internaţionaliza chestiunea siriană. Iată însă că, de câteva săptămâni, lucrurile încep să se mişte, miniştrii de externe arabi cerând chiar joi Naţiunilor Unite să "ia măsurile necesare pentru a sprijini eforturile Ligii Arabe în dosarul sirian". In prealabil, pe 16 noiembrie, Liga decisese deja excluderea regimului al-Assad în semn de protest faţă de represiunea mişcării contestatare, represiune soldată cu peste 3500 de morţi şi zeci de mii de arestări din martie şi până acum.
În ciuda schimbării de atitudine a Ligii Arabe, Damascul mai beneficiază încă de un sprijin necondiţionat, cel al Rusiei, esenţial în faţa unor instanţe precum Consiliul de Securitate ONU, unde Moscova are drept de veto. "În acest stadiu, nu avem nevoie de rezoluţii, sancţiuni sau presiuni, ci de un dialog intersirian", spune şeful diplomaţiei ruse. Moscova se opune, fireşte, şi oricărei intervenţii militare, asta după ce un reprezentant militar al opoziţiei de la Damasc a emis ideea unor "bombardamente contra unor ţinte strategice". În acest context, mii de manifestanţi sirieni au ieşit din nou vineri pe străzile oraşelor siriene pentru a-şi exprima sprijinul în favoarea dizidenţilor militari. Ca în fiecare vineri de opt luni încoace, represiunea regimului dictatorial a făcut noi victi