Reţeaua Uniunii Europene a zonelor protejate a înregistrat o extindere semnificativă. Reţeaua Natura 2000 s-a extins cu un mare număr de zone marine, ceea ce va duce la sporirea protecţiei unui număr mare de specii marine aflate pe cale de dispariţie. Noile situri marine vor oferi un refugiu vital pentru multe dintre cele mai rare şi mai vulnerabile specii europene.
Reţeaua acoperă aproximativ 18% din suprafaţa terestră a Uniunii Europene şi peste 145.000 km² din suprafaţa marină a acesteia. Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu, a declarat că Natura 2000 reprezintă la momentul actual unul dintre cele mai eficace instrumente de care dispunem la nivel european pentru a combate declinul biodiversităţii, subliniind faptul că această reţea joacă un rol esenţial în strategia de protejare a patrimoniului natural.
Noile situri marine vor oferi un refugiu vital pentru multe dintre cele mai rare şi mai vulnerabile specii europene. Printre extinderile din apele teritoriale britanice ale Oceanului Atlantic se numără nouă recife de apă rece, adevărate oaze de biodiversitate unde trăiesc corali, păianjeni de mare şi numeroase alte specii.
În Marea Mediterană, existenţa noilor situri va îmbunătăţi protecţia unor specii emblematice precum ţestoasa verde şi broasca ţestoasă de mare, care joacă un rol esenţial în ecosistemele pe care le populează.
Vastă reţea de zone de conservare a naturii, Natura 2000 a fost creată pentru a asigura supravieţuirea celor mai preţioase şi a celor mai vulnerabile habitate şi specii europene. Reţeaua este formată din circa 26.000 de situri, ultimele extinderi adăugând un număr de 166 de noi situri totalizând o suprafaţă de aproape 18.800 km². Peste 90% din suprafaţa adăugată este alcătuită din situri marine, în principal din Regatul Unit, dar şi din Franţa, Belgia, Grecia, Cipru şi Italia.
Cea mai recentă ac