Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE) a îndemnat politicienii țărilor membre zonei euro să facă „pași curajoși” în vederea realizării unei uniuni fiscale care să pună capăt crizei datoriilor suverane. Gonzalez-Paramo a atenţionat guvernele zonei euro că nu ar trebui să fie dependete de BCE.
„Guvernele nu ar trebui să se aștepte ca BCE să le finanțeze datoriile”, a declarat Gonzalez-Paramo în cadrul unui discurs ținut ieri, la Oxford, Anglia. „A sosit timpul ca politicienii să fie îndrăzneți și curajoși și să înfăptuiască acest proiect început acum 60 de ani de realizare a unei uniuni cât mai strânse”, a continuat oficialul european, citat de Bloomberg.
Oficialii BCE au respins, în repetate rânduri, cererile politicienilor și investitorilor de cumpăra obligaţiuni din piaţă pentru a tempera creșterea dobânzilor ceea ce ar fi prevenit extinderea agravarea crizei datoriilor în Italia și Spania. Beneficiind de susţinerea guvernului german, oficialii BCE consideră că o implicare directă în efortul de salvare a guvernelor aflate în criză, prin achiziţia obligaţiunilor emise de acestea, i-ar compromite independența și ar cauza daune pe termen lung asupra uniunii monetare.
Gonzalez-Paramo consideră că restricțiile BCE în a tipări bani, prevăzute în tratatul de înființare a Băncii Centrale Europene, sunt un avantaj pentru zona euro. „Aceste prevederi stricte ar trebui să determine guvernele zonei euro trebuie să fie mult mai consecvente în ceea ce privește politica economică, și mult mai disciplinate în gestionarea finanțelor publice”, a declarat oficialul european. „Prin forțarea decidenților să-și concentreze efortul de reformare asupra adevăratelor priorități, interdicţia folosirii tiparniţei este în realitate un stimulent către o mai strânsă uniune economică și financiară”, a continuat acesta.