Lamaiul, arborele mereu verde, este cultivat in China de peste 3.000 de ani si este renumit pentru proprietatile sale terapeutice.
Fructul pe care il folosim cu totii in bucatarie este un bun bactericid, diuretic, remineralizant, antireumatic, antiseptic, tonic cardiac, hipotensiv, antiscleros. In perioadele reci de toamna si iarna, lamaia tine gripa si raceala la distanta, combate infectiile, febra, varicele, astenia, sinuzita, otita.
Lamaia este un fruct foarte acid, sarac in calorii si colesterol, dar este bogat in vitamine, mai ales, C si E, si in fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor. Consumata in cantitati rezonabile, in ceaiuri sau diferite mancaruri, lamaia ajuta la eliminarea toxinelor din organism, curatand si fluidizand sangele. Pentru uz intern, lamaile pot fi consumate in amestecuri cu apa si miere ori ceai de lamaie si miere.
Daca dimineata, vrei un suc natural care sa te energizeze, vitaminizeze si sa te binedispuna pe toata perioada zilei, atunci da prin storcatorul manual de citrice un grapefruit, de preferinta roz, o portocala si o jumatate de lamaie. Acest amestec are un gust excelent si-ti tine si de foame cateva ore. Poti sa-i adaugi si o lingurita de miere de albine, care nu este nimic altceva decat un indulcitor natural cu aporturi proprii in tratarea anumitor boli, dar e mai bine sa-l bei fara adaosuri.
De asemenea, sucul de lamaie poate fi pus in salata, in loc de otet. Nu numai ca acreste salata, dar ii confera si un parfum deosebit. Cateva picaturi de zeama de lamaie puse peste snitelele fierbinti le mentine fragede pentru mai mult timp si nici uleiul in care au fost preparate nu mai constituie o primejdie pentru sanatate.
Extern, sucul de lamaie poate fi folosit, mai ales, in combinatie cu ceaiul de galbenele. Daca ai nasul infundat si respiri greu, prepara-ti picaturile acasa s