In doar cateva saptamani, problema zonei euro, anume faptul ca unele state ar risca sa intre in incapacitate de plata, s-a transformat intr-o problema pentru intreaga economie mondiala: zona euro ar putea sa nu supravietuiasca in forma actuala.
Banca Centrala Europeana a anuntat, in aceasta saptamana, ca ia in considerare o extindere dramatica a imprumuturilor catre bancile comerciale, pentru a preveni o prabusire a sistemului bancar din zona euro.
Liderii celor mai mari trei economii din uniunea monetara, Germania, Franta si Italia, s-au intalnit si au cazut de acord sa lucreze mai mult la integrarea politica si economica, un lucru despre care analistii spun ca este esential pentru a mentine functionala economia din regiune. Pe de alta parte, cei trei lideri, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si Mario Monti, nu au dat nici un detaliu despre cum vor realiza aceasta integrare, ceea ce inseamna ca va dura poate chiar si ani de zile pana vor fi luate masuri concrete.
Intre timp, chiar si Germania, tara care nu a fost prea afectata de recesiune si inregistreaza cresteri constante ale economiei, nu mai beneficiaza de prea multa incredere din partea investitorilor. Astfel, miercuri, cea mai puternica economie din UE nu a reusit sa atraga cumparatori pentru aproximativ 40 la suta din obligatiunile pe care intentiona sa le vanda. Totusi, randamentul pentru aceastea a ramas la un minim istoric, spre deosebire de maximele istorice inregistrate de Grecia si Italia.
Esecul Germaniei a avut efecte negative oarecum neasteptate pentru Marea Britanie, careia i-au crescut costurile de finantare. De asemenea, au crescut randamentele obligatiunilor emise de Olanda si Finlanda.
In prima faza a crizei, investitorii s-au ferit de tarile de la periferia zonei euro, cumparand obligatiunile celor din nucleul sau. Insa, acum, investitor