România are o imagine mai bună în ochii investitorilor decât Ungaria. Majoritatea indicatorilor economici sunt în favoarea noastră.
Cum ar fi dacă cineva v-ar anunţa că urmează câţiva ani de criză, poate chiar mai răi decât aceia prin care tocmai am trecut? O perioadă de noi scăderi salariale, de creşteri exasperante de preţuri şi de posibilă depreciere a monedei naţionale faţă de euro, ceea ce vă va eroda puternic nivelul de trai. Aceasta este perspectiva care se derulează acum în faţa Ungariei, fosta vedetă a estului Europei, a cărei situaţie s-a înrăutăţit puternic în criză. Zilele trecute, situaţia sa a primit o confirmare oficială: ratingul ţării a fost coborât în categoria junk (gunoi- trad. engl.) de Moody’s, una din cele mai importante agenţii de rating.
"Este normal ca Ungaria să fie penalizată, pentru că a luat măsuri împotriva a tot ceea ce înseamnă economie de piaţă", a comentat, pentru EVZ, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Doar doi ani de criză au fost suficienţi pentru ca raporturile dintre noi şi ţara vecină să se schimbe radical. Au fost cu folos toate eforturile făcute de români în ultimii doi ani? Aflăm aruncând o privire comparativă.
Cum au luat cele două ţări startul în criză
În 2008 – 2009, Ungaria era o ţară vedetă a estului Europei. Românii treceau graniţa ca să ia alimente mai ieftine din ţara vecină, iar asigurătorii noştri preferau să colaboreze cu service-urile din Ungaria pentru reparaţii, pentru că preţurile erau mai mici.
Între timp, situaţia s-a schimbat radical, iar decizia recentă a guvernului maghiar de a ridica taxa pe valoarea adăugată la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, de 27%, într-o încercare disperată de a aduce mai multe fonduri la buget, va spulbera definitiv mitul ţării mai ieftine de la vest.
Cum arată radiograf