Desktop-urile, laptop-urile şi chiar smartphone-urile vor deveni tehnologii depăşite
Un grup de cercetători americani şi finlandezi au inventat lentila de contact computerizată
Suntem cu un pas mai aproape de ceea ce ar trebui să însemne tehnologiile wireless, de dimensiuni la bariera minusculului, iar conceptul de mobilitate va fi redefinit. Un grup de cercetători de la Universitatea Washington şi Universitatea Aalto din Finlanda au prezentat săptămâna aceasta una din cele mai ingenioase inovaţii ale noului mileniu. Aceştia au creat primul prototip de lentilă de contact computerizată şi care înseamnă primul pas către era în care vom putea accesa date virtuale proiectate direct în câmpul vizual uman, fără a folosi ale mijloace cunoscute în prezent.
Prototipul lentilelor de contact computerizate conţin doar un singur pixel, însă după ce se vor rula testele pentru a arăta că nu dau niciun fel de reacţie adversă ochiului uman se va trece la dezvoltarea unor lentile care să conţină mai mulţi pixeli.
Lentilele vor putea fi folosite pentru a citi email-urile, ştirile, folosite pentru informaţii în timp real despre locaţiile prin care trece posesorul acestor lentile şi chiar în navigaţie. Aria de aplicabilitate poate să crească atât de mult până la a avea posibilitatea să te joci şi chiar a afla date despre starea de sănătate în timp real, primind informaţii de la biosenzori care pot fi implanţaţi în organismul omului. Astfel de biosenzori sunt deja prezenţi pe piaţă, prima pastilă computerizată, care poate transmite date despre parametrii biologici ai corpului uman fiind disponibilă încă din 1997.
Primele teste - pe un iepure - au decurs fără probleme
Principala problemă, cea a distanţei focale minime a ochiului uman, a fost rezolvată, cercetătorii integrând un set de lentile Fresnel (folosite în multe aplicaţii în ştiin