Ioan Ciocan și Vasile Ștrango, personajele din cazurile de luare de mită și trafic de influență care au zguduit județul Satu Mare de la începutul acestui an, sunt milionari. Banii „jucați” în spatele dosarelor „Mită pentru Borbely” și, mai nou, în dosarul Marianei Popa și Ioan Ulici (una șefă peste învățământ, celălalt fost șef al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare) sunt de ordinul milioanelor și zecilor de milioane.
Fără mita din 2009, societatea lui Ștrango mergea pe minus
Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, firma deținută de Vasile Ștrango, Naţional Co&Ing SRL Negreşti Oaş a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de 2.520.890 de lei și un profit brut de 81.000 de lei. Un million de lei din cifra de afaceri pe 2009 este valoarea contractului vizat în dosarul DNA. Anul 2010 a adus pentru societatea deținută de omul de afaceri un profit sporit, 451.313 lei la o cifră de afaceri netă de 2.710.072 de lei.
Vasile Ștrango, administrator la SC Naţional Co& Ing SRL Negreşti Oaş, este acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită împreună cu șefa Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare Mariana Popa și fostul adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare Ioan Ulici. Potrivit DNA, în decembrie 2009, Ioan Ulici, la vemea aceea director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins de la Vasile Ştrango 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de Inspectoratul Şcolar Satu Mare către firma sa. Ioan Ulici a intervenit pe lângă Mariana Popa, inspectorul general școlar, pentru ca aceasta să dispună achitarea unei părți din contravaloarea unor lucrări de extindere şi reabilitare executate de firma lui Ştrango la o unitate şcolară din județ.
Citește și „Inspectorul general școlar Mariana Popa și fostul adjunct al finanțelor Ioan Ulici, trimiși în judecată de DNA”
Mariana