Un nou tip de observator electoral a apărut în Rusia, înaintea alegerilor legislative de la 4 decembrie, acesta fiind cetăţeanul simplu dotat cu smartphone, reportofon digital sau cameră de filmat, comentează New York Times, în ediţia electronică.
Un primar dintr-un orăşel rus, membru al partidului de guvernământ Rusia Unită, a fost filmat în timp ce oferea zeci de mii de dolari unei organizaţii a veteranilor, în schimbul voturilor la alegerile din decembrie. Alături de promisiune era însă şi o ameninţare, potrivit căreia finanţarea veteranilor va fi întreruptă dacă aceştia nu votează partidul premierului Vladimir Putin, informează Mediafax.
Înregistrarea video a fost postată pe YouTube şi a condus la apeluri pentru demiterea primarului. Săptămâna trecută, un tribunal l-a găsit vinovat de încălcarea regulilor electorale şi l-a amendat. Aceasta a fost o mică victorie în lupta împotriva fraudei electorale în Rusia, care a subliniat puterea tot mai mare a unui nou tip de observator electoral: cetăţeanul simplu dotat cu smartphone, reportofon digital sau cameră de filmat.
Această înregistrare este doar una dintre cele postate pe Internet care documentează fraudele înaintea alegerilor parlamentare, forţând autorităţile să combată această problemă, pe care în trecut tindeau să o ignore. "Cetăţenii văd că datorită acestor înregistrări pot avea influenţă. Acesta devine un instrument de presiune asupra autorităţilor", a apreciat Grigori Melkonianţ, directorul adjunct al Golos, o organizaţie independentă de monitorizare a alegerilor din Rusia.
Melkoninanţ afirmă că a observat o creştere a utilizării înregistrărilor video pentru a se dovedi fraudele în ultimul an. Golos administrează un site unde ruşii pot depune plângeri privind abuzurile din campanie. Din cele 2.000 de plângeri primite, aproximativ 10