Curiosity, cel mai puternic şi mai complex vehicul spaţial robotic construit vreodată, va fi lansat sâmbătă către Marte, scrie Telegraph. Vehiculul, proiectat de NASA cu 1,85 miliarde de euro, va căuta pe Planeta Roşie compuşi organici şi semne că planeta ar fi fost sau ar fi locuibilă.
Dacă lucrurile merg conform planului, Curiosity, propulsat de energie nucleară, va ajunge pe Marte în august 2012 şi va coborî într-un crater cu un diametru de 160 km.
Cele mai tensionate momente pentru oamenii de ştiinţă vor fi cele ale aterizării, pentru că vehiculul spaţial va fi coborât cu ajutorul unei "macarale" spaţiale, folosindu-se cabluri de suspensie. Pentru că nu au reuşit să simuleze această aterizare pe Pământ, oamenii de ştiinţă numesc momentul "cele şase minute de teroare".
"Am făcut o grămadă de teste, dar niciunul până la capăt, pentru că nu poţi să aterizezi pe Pământ ca şi cum ai fi pe Marte. Dar am făcut teste parţiale şi sperăm ca eforturile noastre să dea roade", a declarat Peter Theisinger, project manager al Laboratorului Ştiinţific Marţian (MSL), unde a fost creat vehiculul.
"Dacă te gândeşti la numărul de linii de cod, de circuite, de dispozitive mecanice, e cam terifiant", a declarat, mai în glumă, mai în serios, Adam Steltzner, inginer al laboratorului din Pasadena de unde va fi lansat vehiculul.
"Marte este Triunghiul Bermudelor din sistemul nostru solar"
Telegraph scrie că "nu a fost niciodată uşor să ajungi pe Marte": din cele 18 misiuni lansate de SUA către Planeta Roşie, cinci au fost eşecuri, în timp ce ruşii au înregistrat doar două succese parţiale din cele 20 de lansări.
Spre exemplu, ultima navetă trimisă de ruşi către satelitul Phobos al lui Marte, misiune pentru care s-au cheltuit 121,1 milioane de euro, a rămas pe orbita Pământului, din cauza unei defecţiuni la sistemul de propulsie, survenită la scurt t