Primăria vrea să blocheze vânzarea CET II. Municipalitatea va revendica în instanţă cele 144 de hectare de teren ale fostei termocentrale pe motivul că, de drept, acestea aparţin oraşului.
Cum Ministerul Finanţelor are programată pe 12 decembrie o nouă licitaţie pentru vânzarea CET II, juriştii Primăriei lucrează contra-cronometru la dosarul ce urmează să fie depus în această săptămână la Tribunal. Scopul e clar: suspendarea procedurii înainte ca terenul să fie vândut. "Măcar atâta am reuşit să învăţăm şi noi de la samsarii de terenuri în ultimii trei ani, în care ne-au tot blocat proiectele în instanţă", spune primarul Ilie Bolojan.
Licitaţie cu repetiţie
Demersurile pentru preluarea în patrimoniul oraşului a celor 149 de hectare de teren aferente CET II durează din iulie 2008. Primarul Ilie Bolojan a discutat la Bucureşti, în repetate rânduri, cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, în subordinea căruia se află Termoelectrica, deţinătorul termocentralei, şi cu cei ai Ministerului Finanţelor, faţă de care Termoelectrica are datorii de sute de milioane de euro. Dar nu a reuşit să obţină decât promisiuni!
Pregătite încă din vremea Guvernului Tăriceanu, actele de trecere a CET II şi a celor 149 de hectare în patrimoniul oraşului zac şi acum prin sertarele actualului Guvern. Reprezentanţii ministerelor implicate nu s-au arătat impresionaţi nici măcar de demersurile făcute de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) pentru atragerea din fonduri europene a peste 40 milioane de euro pentru ecologizarea sitului industrial.
Parcă hotărâtă să vândă terenul cu orice preţ, numai să nu-l înapoieze oraşului, conducerea Ministerului Finanţelor, prin ANAF, a scos CET II la vânzare de zece ori în trei ani. Preţul de pornire, care a scăzut de fiecare dată, a ajuns acum la 221 milioane de lei, echivalentul a circa 51 milioane