Am ales pentru acest weekend un dulce rapid si foarte gustos. Se prepara fix in zece minute si se coace in 50 de minute. Din pacate, se mananca repede pentru ca este foarte bun.
Ca sa faci tortul cu alune ai nevoie 200 de grame de alune nesarate (cumpara alune crude pe care le coci in cuptorul incins bine, la foc mic pentru 20 de minute; trebuie sa le intorci in cuptor de vreo doua ori ca sa nu se arda), doua linguri de faina de malai, doua linguri de faina de grau, o lingurita de praf de copt, opt linguri de ulei de masline, 100 de grame de unt, 100 de grame de ghimbir proaspat, trei oua, 200 de grame de zahar.
Pregatete un vas pentru copt. Poti coace compozitia intr-o tava rotunda sau intr-o tava de chec clasica. Se poate coace si in tava intinsa de aragaz, dar atunci blatul o sa iasa mai putin inalt. Unge tava cu putin ulei si tapeteaza-o cu faina.
Incepe prin a macina alunele. O poti face intr-un robot de bucatarie sau in masina de cafea. Nu trebuie sa ajunga pudra. Pot ramane si bucatele mai mari, dar nu foarte multe. Intr-un vas amesteca alunele macinate, cele doua linguri de malai, faina, praful de copt. Separat combina untul moale cu uleiul si ghimbirul ras prin razatoarea fina. Combina faina cu amestecul de unt si ulei. Separat bate foarte bine ouale cu zaharul pana devin albe si cresc in volum. Adauga compozitia de ou cu zahar in amestecul initial si omogenizeaza totul bine, dar incet, ca sa nu se lase.
Pune compozitia in vasul pentru copt si coace tortul de alune la foc mic, in cuptorul incins in prealabil, pentru 50 de minute. Scoate-l din tava dupa ce s-a racorit bine.
Tortul de alune poate fi servit ca atare (este moale, pufos si pare insiropat), cu putina dulceata sau orice fel de sirop de fructe. Se poate imbraca intr-o crema simpla de ciocolata sau se poate servi cu frisca sau iaurt cu fruct